Finančné funkcie v programe Excel - ľahký návod k programu Excel

Obsah

PMT | SADZBA | NPER | PV | FV

Na ilustráciu Excel najpopulárnejší finančné funkcie, považujeme a pôžička s mesačnými splátkami, ročnou úrokovou sadzbou 6%, 20-ročným trvaním, súčasnou hodnotou 150 000 dolárov (požičaná čiastka) a budúcou hodnotou 0 (to je to, čo dúfate, že dosiahnete, keď splatíte pôžičku).

Vykonávame mesačné platby, preto používame 6%/12 = 0,5% pre Sadzbu a 20*12 = 240 pre Nper (celkový počet období). Ak vykonávame ročné platby z rovnakého úveru, použijeme 6% na Sadzbu a 20 na Nper.

PMT

Vyberte bunku A2 a vložte príponu Funkcia PMT.

Poznámka: posledné dva argumenty sú voliteľné. Pri pôžičkách je možné Fv vynechať (budúca hodnota pôžičky sa rovná 0, je tu však zahrnutá kvôli objasneniu). Ak je typ vynechaný, predpokladá sa, že platby sú splatné na konci obdobia.

Výsledok. Mesačná splátka sa rovná 1 074,65 dolára.

Tip: Pri práci s finančnými funkciami v Exceli si vždy položte otázku, či uskutočňujem platbu (záporný) alebo dostávam peniaze (kladné)? Splatíme pôžičku vo výške 150 000 dolárov (kladná, dostali sme túto sumu) a vyplácame mesačné platby 1 074,65 dolára (záporné, platíme). Navštívte našu stránku o funkcii PMT, kde nájdete mnoho ďalších príkladov.

SADZBA

Ak je sadzba jedinou neznámou premennou, na výpočet úrokovej sadzby môžeme použiť funkciu RATE.

NPER

Alebo funkciu NPER. Ak pri 20-ročnej pôžičke realizujeme mesačné platby 1 074,65 dolára s ročnou úrokovou sadzbou 6%, splatenie tejto pôžičky trvá 240 mesiacov.

Vedeli sme to, ale mesačnú platbu môžeme teraz zmeniť, aby sme zistili, ako to ovplyvní celkový počet období.

Záver: ak realizujeme mesačné platby vo výške 2 074,65 dolára, splatenie tejto pôžičky trvá menej ako 90 mesiacov.

PV

Alebo funkciu PV (súčasná hodnota). Ak zaplatíme mesačné platby vo výške 1 074,65 USD za 20-ročnú pôžičku s ročným úrokom 6%, koľko si môžeme požičať? Odpoveď už poznáte.

FV

A túto kapitolu ukončujeme funkciou FV (Future Value). Ak pri 20-ročnej pôžičke realizujeme mesačné platby 1 074,65 dolára s ročnou úrokovou sadzbou 6%, splatíme túto pôžičku? Áno.

Ak však vykonáme mesačné platby iba 1 000,00 USD, dlh máme aj po 20 rokoch.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave